Ei ugle i inngang A

Klikk for stort bildeTirsdag kveld fant studieleder Laila Grytvik og lærer Marit Solstad ei forkommen ugle rett utenfor hovedinngangen her på Bodin. Antagelig hadde den kollidert med ei vindusrute. Se flere bilder nederst i saken.

Ugla kunne ikke fly, og for å redde den fra eventuelle katter puttet de den i ei pappeske og ringte lokale fugleeksperter for å finne ut hva som skulle gjøres i sakens anledning. Lokale fugleeksperter er i denne sammenhengen meget lokale: Kari og Magnhild i biblioteket.

Magnhild hentet ugla, som viste seg å være ei perleugle, og som straks ble døpt «Hedvig». Ugla fikk overnatte i en sval kjeller, og fikk tilbud om både vann og ei strimle svinefilet, men ugla var ikke matlysten. Hun var veldig slapp, og rørte knapt på seg.

Gradvis bedring utover dagen
Morgenen etter virket hun fortsatt slapp, og dyrlege ble ringt så snart de åpnet. Utover dagen virket hun litt mer mistenksom og fientlig innstilt. Lovende!

Da hun traff dyrlegen kneppet hun hissig med nebbet, og dyrlegen friskmeldte henne nesten med det samme. Han kunne også konstatere at ugla var i godt hold. Vi fikk klarsignal til å slippe henne utpå ettermiddagen når det mørknet – ugler er jo som kjent mest aktive om natta.

Fugleekspert og tidligere Bodin-elev Håvard Eggen stilte opp på kort varsel for å ringmerke Hedvig.

Hårete små hobbitføtter
Perleugler har fjærkledte legger og føtter, og Håvard måtte være forsiktig når han satte på ring slik at ringen ikke ville lugge Hedvig. Hedvig var nå i veldig mye bedre form, men tok ringmerkingen med ro bortsett fra litt nebbknepping og et og annet mordforsøk på Håvards fingre med de sylkvasse klørne. - Som fiskekroker, beskrev Håvard, og hørtes i grunnen litt anstrengt ut.

Ved å se på Hedvigs vingefjær kunne Håvard finne ut at hun er svært ung, klekket i fjor vår. Man kan kjønnsbestemme perleugler ved å måle vingelengden – hunnene er litt større enn gutta - men vi hadde ikke tilgjengelig måleutstyr og Hedvigs kjønn er dermed en godt bevart hemmelighet.

Releaseparty!
Endelig kunne hun slippes, og hun fløy kjempefint fra parkeringsplassen og bort til trærne ved gymbygget. Der mistet vi henne av syne i mørket, men kanskje holder hun seg i området framover våren. Hvis vi er riktig heldige finner hun seg type og stifter familie i nærheten. Driftsavdelingen planlegger å sette opp en høvelig uglekasse, så hun skal i hvert fall ikke bli huslaus.

Om perleugler
Perleugla er på størrelse med en trost, og har fått navn etter de fine hvite flekkene. Den er smågnagerspesialist, og kan vandre lange avstander hvis musebestanden i hjemtraktene blir for liten. Det er ikke helt klart hvor gamle perleugler kan bli, men den eldste norske ringmerkede perleugla pr 2010 var nesten 11 år gammel.

Perleugler er lite aktive på dagtid, og det er ikke ofte at man går seg på den i skogen, men den har en veldig fin lyd, som bærer godt og er lett å kjenne igjen. Du kan høre perleuglelyden her. De liker å hekke i gamle reirhull laget av svartspett. Svartspetten er kjempesjelden i Bodø, og perleuglene er derfor mer eller mindre avhengige av uglekasser akkurat her hos oss. Her er oppskrift på perleuglekasse. Hvis du får ei perleugle i kassen din vil den titte ut når du skraper på trestammen under kassen, men det er lurest å la hekkende ugler være mest mulig i ro.